Sygeplejerske: Fantastisk at opleve patienternes taknemmelighed
Amalie Christensen har rejseblod i årerne og glæder sig over at kunne bruge sit fag som sygeplejerske på Africa Mercy. Hun husker især en patient, der fik fjernet en tumor i ansigtet…
At rejse ud og gøre en forskel. Se mennesker blive glade og taknemmelige for operation og pleje. Det er løn nok i sig selv for Amalie Christensen. Hun arbejder frivilligt som sygeplejerske på Africa Mercy, nærmere bestemt på sengeafdelingen, hvor hun gør patienter klar til operation og tager sig af dem bagefter.
– Det er så fantastisk at se dem gå fra borde glade og taknemmelige for operationen, hvad enten de har døjet med læbeganespalte, deformiteter eller tumorer, fortæller hun.
Paryk gav værdighed
Amalie Christensen kommer i tanker om en kvinde, der havde en tumor på højre kind. Den blev fjernet, og så tog man noget hud fra hovedbunden og dækkede såret med. Det blev modtaget af blandede følelser hos patienten, husker Amalie.
– Lægerne var nødt til at klippe håret af hende, så selv om hun var glad for, at tumoren var fjernet, blev hun ked af, at hun nu var helt skaldet.
– Men vi har en frisør ombord på skibet, og hun skyndte sig ned i byen for at finde materialer til en paryk – og hvor blev kvinden glad, da hun modtog parykken og kunne gå fra borde med værdighed!
Erfaring fra akutafdeling
Amalie Christensen er 28 år, uddannet sygeplejerske med erfaring fra akutafdelingen på sygehuset i hjembyen Aalborg. Hun er begejstret for sit fag, så derfor kom det som en gave fra himlen, at hun kunne blive sygeplejerske på et af Mercy Ships’ hospitalsskibe, Africa Mercy, i Madagaskar.
– Min mor havde set dokumentaren med Peter Ingemanns besøg på Africa Mercy og foreslog, om ikke det var noget for mig at arbejde på skibet, husker Amalie.
Som sagt, så gjort. Amalie søgte ind og har i skrivende stund arbejdet i otte ud af de aftalte 12 uger på skibet.
Fællesskab med mulighed for at trække sig
Fællesskabet ombord er også et plus, fortæller hun:
– Jeg kan godt lide at være social og snakke med andre. Det er især spændende at møde frivillige fra andre lande og høre, hvad der driver dem, og hvordan de arbejder i sygeplejen hos dem. Men indimellem har jeg også brug for at trække mig, og så er det jo dejligt at ligge ved poolen øverst på skibet eller gå på marked i havnebyen Toamasina.
Og sygeplejefaget får hun vedligeholdt og opfrisket i de eksotiske omgivelser.
– Jeg kan rigtig godt lide at være sygeplejerske, og jeg elsker, at man ser patienterne blive glade for ens hjælp. Man mærker deres omsorg komme tilbage til én selv, siger hun.
Tid til patienterne
Det er en form for sygepleje, hvor hun virkelig kan udfolde sin faglighed, fortæller Amalie Christensen og uddyber:
– Der er tid til patienterne. Der er tid til at udføre de opgaver, vi skal. Tid til at snakke med patienterne, og når der er børn, kan vi lege med dem.
For det meste i hvert fald. For indimellem kommer der også en travl vagt. Men så lyser patienterne op med deres positive respons:
– De bruger meget tid på at udtrykke deres taknemmelighed for at være her, og deres håb for de muligheder, de får. Det er fantastisk at se deres glæde og deres udvikling. Se dem komme ind med kæmpestore tumorer eller børn med læbeganespalte, og se, hvordan de bliver opereret og helet og kommer ud som helt nye mennesker. Det er så fantastisk! Det kan virkelig mærkes indeni.
Med rejseblod i årerne
At engagere sig på et hospitalsskib i det fremmede er også spændende for ens egen skyld, fortæller Amalie Christensen. Efter de 12 uger på Africa Mercy kommer hendes kæreste til Madagaskar, og så skal de rundt og se øens flotte natur og møde de lokale i deres eget miljø.
Amalie Christensen har altid haft udlængsel. Inden hun blev sygeplejerske, rejste hun som backpacker i Sydamerika, og mens hun ventede på Mercy Ships’ godkendelse, tog hun et vikariat i Grønland i seks uger.
Med rejseblod i årerne er det heller ikke usandsynligt, at hun engagerer sig i udlandet igen.
– Ja, jeg kan sagtens se mig selv tage ud og arbejde som sygeplejerske for Mercy Ships en gang til!
Artikel af Svend Løbner
Svend Løbner, freelancejournalist med over 20 års erfaring i at skrive for trosbaserede organisationer. Han har studeret analytisk journalistik og religion og udvikling på danske universiteter og rejser ofte for at rapportere fra udviklingslande. I 2024 har han med glæde rapporteret fra Africa Mercy i Madagaskar og udgivet forskellige artikler i danske medier.
Nyheder
Tags
Om Mercy Ships
Mercy Ships driver hospitalsskibe, der leverer gratis operationer og andre sundhedsydelser til mennesker med ringe adgang til sikker lægebehandling. Hvert år arbejder mere end 3.000 frivillige fagfolk fra over 60 lande frivilligt på verdens to største ikke-statslige hospitalsskibe, Africa Mercy og Global Mercy. Fagfolk som kirurger, tandlæger, sygeplejersker, sundhedstrænere, kokke og ingeniører dedikerer deres tid og færdigheder til at sikre adgang til sikker kirurgisk, obstetrisk og anæstesibehandling. Mercy Ships blev grundlagt i 1978 og har kontorer i 16 lande.