Søg
Close this search box.
Læsetid: 3 min.

Det gi’r power at være frivillig på et hospitalsskib

”Det glæder mit hjerte at hjælpe patienterne og samarbejde med de lokale sygehjælpere. Så jeg rejser til Africa Mercy igen,” fortæller Annette Winther Petersen.

– At være frivillig på et hospitalsskib er en nem måde at komme ud i verden på, at få noget power at komme hjem med, og afprøve sig selv i trygge og gode omgivelser.

Det fortæller Annette Winther Petersen fra København, der er sygeplejerske på Rigshospitalets hjerteafdeling.

Efter 25 år i det krævende job skulle man tro hun havde fået nok. Men nej, sidste efterår rejste hun til Madagaskar for at arbejde frivilligt som sygeplejerske på hospitalsskibet Africa Mercy. Det gav hende så meget blod på tanden, at hun rejser derud igen til maj.

– Jeg har altid haft en længsel efter at arbejde frivilligt til gavn for mennesker i nød – enten i en flygtningelejr eller i andre af verdens brændpunkter, fortæller den 56-årige sygeplejerske.

Ikke en enmandsekspedition

Hvad var det bedste ved at være afsted?

– At arbejde sammen i et team. Det er jo ikke en enmandsekspedition, det her. At samarbejde med de lokale sundhedsassistenter. Og selvfølgelig at se den store glæde og taknemmelighed fra patienterne og deres pårørende.

Det var især rørende at opleve forældre til børn med læbeganespalte blive så glade, når de så deres børn efter de var opereret.

– Det er så skønt at være vidne til den fysiske forvandling hos disse børn, ja, hos alle patienter, der blev opereret for fysiske deformiteter. Det har virkelig skabt en glæde i mit hjerte.

Lokale bygger bro til patienterne

Annette Winther Petersen glæder sig i det hele taget over den måde, Mercy Ships er drevet på.  

– Det imponerer, at skibene netop tager steder hen og gør noget for mennesker, som de mennesker ikke har haft en chance for at komme i nærheden af i egen kraft. Og som deres myndigheder og land ikke kan tilbyde endnu.

Endda i en ”god ånd”, som hun udtrykker det:

– Der er en ånd på skibet, hvor vi hver især gør det bedste, vi kan, og lader Gud gøre resten. De lokale medarbejdere, jeg arbejdede sammen med, betyder virkelig meget for mig. De fungerede som sygehjælpere og oversættere og var rigtig gode til at bygge bro til patienterne og skabe en god stemning. Det gjorde at der altid var en rigtig god ånd på afdelingen. Jeg glæder mig meget til at møde dem igen!

Frivillighed giver et personligt boost

Hvad vil du råde andre til, som måske overvejer at blive frivillige på at af hospitalsskibene?

– Jeg vil råde dem til at søge – og holde ud, selv om det tager lang tid, inden man kommer ud. Det tager jo tid at ”onboarde” nye frivillige. Men det skal ikke afholde nogen fra at søge. For det er en oplevelse for livet at møde de lokale, både patienter og medarbejdere, og føle, at man gør en forskel for nogle, der ellers ikke har en chance.

Og så giver mødet med en helt andre livsvilkår et udvidet perspektiv på tilværelsen. Det kan i det hele taget give et personligt boost at komme ud og møde andre kulturer, fortæller Annette Winther Petersen:

– Jeg er blevet mere taknemmelig, siden jeg kom hjem fra Madagaskar. Vi har jo et system herhjemme, der kører rigtig godt. Og vi har slet ikke begreb om, hvor svært fattige mennesker har det i andre lande.

Picture of Content prepare by
Content prepare by

Svend Løbner, freelance journalist with over 20 years of experience writing for faith-based organizations. He has studied Analytical Journalism and Religion and Development in Danish universities and travels frequently to report in developing countries. In 2024 he has happily reported from Africa Mercy in Madagascar and published various articles in Danish media.

SHARE

Om Mercy Ships

Mercy Ships driver hospitalsskibe, der leverer gratis operationer og andre sundhedsydelser til mennesker med ringe adgang til sikker lægebehandling. Hvert år arbejder mere end 3.000 frivillige fagfolk fra over 60 lande frivilligt på verdens to største ikke-statslige hospitalsskibe, Africa Mercy og Global Mercy. Fagfolk som kirurger, tandlæger, sygeplejersker, sundhedstrænere, kokke og ingeniører dedikerer deres tid og færdigheder til at sikre adgang til sikker kirurgisk, obstetrisk og anæstesibehandling. Mercy Ships blev grundlagt i 1978 og har kontorer i 16 lande.

Læs også

Gør en forskel i Afrika