Frivillig tandlæge: Madagaskar udvidede mit perspektiv
Jette Møller har været tandlæge i 44 år og er ansat tandlæge hos Tandbro i Vanløse. Efter 14 dage som frivillig på hospitalsskibet Africa Mercy anbefaler hun andre at gøre det samme. Som hun siger: ”Det er altid godt at se ud over sin egen næsetip!”
Jette Møller fra Birkerød er ansat tandlæge hos Tandbro, tandlægerne ved Vanløse station. Den seneste måned har hun være udstationeret som frivillig i Madagaskar – først 14 dage på hospitalsskibet Africa Mercy og resten af tiden omrejsende på den store ø i Det Indiske Ocean.
Africa Mercy ligger til kaj i havnebyen Toamasina ved Madagaskars østkyst. Skibet, der er tidligere dansk storebæltsfærge, har specialiseret sig i at foretage avancerede specifikke operationer såsom læbeganespalte, grå stær, godartede tumorer og brok. Derudover er der to tandlægeklinikker, som behandler caries og forebygger infektioner og tandbylder, der ubehandlet kan give store problemer.
Madagaskars 31 millioner indbyggere har ikke adgang til specialiseret kirurgi. Derfor er Africa Mercy guld værd for befolkningen, der ellers ikke ville blive behandlet for deres lidelser, der er stærkt begrænsende for deres livskvalitet.
Vi fanger Jette Møller over telefonen for at spørge ind til hendes oplevelser.
Trækker knækkede tænder ud
Hvad har gjort størst indtryk på dig?
– Det er, at man kan være så mange frivillige fra så mange forskellige lande, der arbejder så uproblematisk sammen, og at alle accepterer hinanden og er positive og givende. Det synes jeg har været fantastisk. Det er imponerende, hvordan det bare kan fungere, og at alle arbejder for samme sag.
Og hvad med dit møde med dine patienter i tandlægestolen?
– Det er også spændende, for det er noget andet end det, vi går og laver til hverdag. Jeg har trukket flere tænder ud på to uger, end jeg har gjort de sidste tre år herhjemme.
Hvordan går du til det, når de kommer i stolen, og de aldrig har prøvet det før?
– Vi har gode oversættere, som taler med dem, holder dem lidt på skulderen eller i hånden. Prøver at få dem til at forstå, at vi nok skal komme godt igennem det.
– Jeg tror, det er vigtigt, at man ikke farer for hurtigt frem og tænker, at man skal være supereffektiv og nå en hel masse. Lyt til, hvad de har lyst til, og hvad deres problem er, og prøv så at rette ind efter det. Når det går godt, kan man så tilbyde at lave endnu mere, hvis der er tid.
Betændelse kan blive til tandbylder
Hvorfor er dårlige tænder et så stort problem derude?
– Det er jo fordi, de ikke har været til tandlæge. De spiser som regel meget sukker, og så er tænderne bare knækket og efterladt som rådne stumper.
Hvad vil der ske med patienten, hvis tænderne ikke bliver trukket ud?
– Ud over at de har voldsom tandpine, kan det også have forbindelse til andre systemiske sygdomme. Derfor er det vigtigt at få stumperne fjernet.
Hvad kan det være for nogle sygdomme man risikerer?
– Hvis der er en akut infektion, giver det ofte feber, hævelse med betændelse og påvirket almentilstand. Afhængig af hvor det sidder, kan det sprede sig, så personen bliver meget syg. De har ingen behandlingsmuligheder, så der er risiko for at det bliver kronisk og i nogle tilfælde kan det udvikle sig til cyster, som vokser sig større og større.
Vigtigt at oplyse og forebygge
Hvordan har du det i maven med, at du i 14 dage har kunnet hjælpe nogle mennesker?
– På den ene side er det jo en lille dråbe i havet, det man laver. Man kan ikke behandle sig ud af de problemer, de har. Derfor er det vigtigt med oplysning og forbyggende arbejde, så der blev også brugt tid på at instruere i god tandbørstning og tale om sukkerproblematikken. På den anden side er det dejligt at kunne hjælpe nogen, men det er lige så vigtigt, at prøve at påvirke dem. I mange landsbyer er vestlig medicin og behandling omgærdet med overtro og skepsis, så det er vigtigt at vise dem, at vores form for medicin og behandling faktisk hjælper, selv om den er meget anderledes end det, de er vant til.
– Da jeg bagefter rejste rundt i landet, oplevede jeg rigtig mange, der havde hørt om Mercy Ships, og de syntes alle sammen, at det er fantastisk, at vi kommer og arbejder gratis. Men det vigtige er jo ikke, om jeg trækker 50 eller 60 tænder ud. Der er over 31 millioner mennesker i Madagaskar, så vi på Mercy Ship er blot en lille bitte del af en proces, der forhåbentlig kan være med til give en øget forståelse for forebyggelse og sundhed.
Godt at se ud over sin egen næsetip
Hvad vil du sige til andre sundhedsprofessionelle, der kunne overveje at rejse ud?
– Jeg synes bare, at de skal prøve det. Det er fantastisk at se sig om og arbejde fagligt sammen med nogen, som måske har en lidt anden måde at arbejde på. Det er godt at se ud over sin egen næsetip og at reflektere og være åben over for nye ideer.
Det er ikke første gang Jette Møller er på farten i nødhjælpens tjeneste. Hun har været udsendt som tandlæge til Israel og er herhjemme mentor for både en egyptisk og en nepalesisk tandlæge, så de kan få dansk tandlægelicens.
Har du lært noget i Madagaskar?
– Nu har jeg været tandlæge i 44 år, så det er jo ikke sådan, at jeg om det faglige siger: Wow, det har jeg aldrig prøvet før. Jeg er også vant til at rejse og være sammen med mange forskellige kulturer, men jeg er blevet mindet om, at hvis man skal afsted, så skal man også være rummelig og gå til det med et åbent sind og tænke, at den måde, vi gør det på i Danmark, ikke nødvendigvis vil fungere her. Det har hvert fald været megaspændende og lærerigt at se tingene i et anderledes perspektiv.
Freelancejournalist