Søg
Close this search box.
Læsetid: 2 min.

Fra København til Cameroun

Karen Chan fra København har arbejdet frivilligt som farmaceut ombord på Africa Mercy i Cameroun. Vi har stillet hende fem spørgsmål om livet ombord.
 Artiklen er oprindeligt fra 2017. Karen Chan skal ud igen med Mercy Ships i maj 2024.

Hvad var din motivation for at tage afsted? 

Jeg er farmaceut og har før arbejdet frivilligt i Tanzania med kapacitetsopbygning og optimering af sundhedsuddannelse. Dér oplevede jeg, hvor stor gavn udviklingsarbejde gør og hvor højt min indsats blev værdsat af de lokale samarbejdspartnere. Da jeg hørte om arbejdet på Mercy Ships’ hospitalsskib, var jeg ikke et sekund i tvivl om, at dette ville jeg. Jeg ville gerne være med til at give håb og helbredelse og bidrage til, at nogle af verdens fattigste der har allermest brug for det, kan få adgang til gratis behandlinger.  

 Hvad laver du? 
Som farmaceut på hospitalets apotek står jeg for at sikre, at der er den nødvendige medicin til rådig hver eneste dag, både til de daglige operationer og til efterbehandling af patienterne på de forskellige afdelinger. Jeg går stuegang med kirurger og sygeplejersker på de forskellige afdelinger for at følge med i patienternes forløb og sikrer at den medicinske behandling for den enkelte patient er optimal. Når jeg har vagtkaldet, står jeg til rådig 24/7 for at hospitalet altid kan få adgang til medicin. Det betyder, at jeg til tider bliver vækket midt om natten og skal være klar til at hjælpe og kunne svare på spørgsmål, der relaterer til de mange forskellige lægemidler.  

Hvad har været din største oplevelse? 
Det er en utrolig stor oplevelse for mig at arbejde sammen med dygtige kirurger og med så mange andre frivillige kompetente mennesker fra forskellige nationer verden over. Uanset om man arbejder på hospitalet, i maskinrummet eller i køkkenet på skibet, har alle dedikeret deres ressourcer og ikke mindst deres tid og kompetencer på at arbejde sammen for en fælles mission: At helbrede fattige syge. Det rører mig meget at se, hvordan en patient, der før havde en kæmpe ansigtstumor på størrelse med en håndbold og som dækkede for selve ansigtet, kan blive forvandlet til at se normal ud igen og genvinde selvværdet og livskvaliteten. 

Er der noget, der har overrasket dig? 
Det, der har overrasket mig på en meget positiv måde, er hvor tæt et forhold man som medarbejder har til de enkelte patienter. Der foregår mange ting og der er meget liv på hospitalet her i forhold til derhjemme. Fokus er at skabe relationer med patienterne og få dem i godt humør. Mens vi arbejder synger vi sammen med patienterne, ofte akkompagneret med højlydte bongotrommer og perkussions mellem hospitalssengene. Jeg kan være i gang med at gennemgå patienternes medicinering, mens der i baggrunden finder klangspil sted, hvor patienterne er musikerne. Vi beder også en bøn sammen med de patienter, der har lyst til det, især lige inden de går ind til operation. Når patienterne bliver raske, bliver de fejret. De kvindelige fistula-patienter danser og optræder i deres pragtfulde farverige kjoler og et optog på hospitalsgangen er ikke et sjældent syn.  

Vil du anbefale andre at arbejde for Mercy Ships? 
Det er en spændende oplevelse for mig rent personligt, og jeg lærer også rigtig meget fagligt samtidig. Det er nogle helt andre sygdomme og behandlinger, jeg møder her end hvad jeg er vant til at høre om derhjemme. Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg vil arbejde for en så organiseret og professionel organisation som Mercy Ships, og jeg kan kun anbefale andre, der både har lyst, kompetence og mod til også at komme ombord for at gøre en forskel.  

 

Læs flere frivillighistorier