Søg
Close this search box.
Læsetid: 5 min.

Farmaceut Karen Chan: “Jeg føler mig utrolig heldig at arbejde inden for et område, der også kan bidrage ude i verden” 

Karen Chan har to gange rejst ud som frivillig med Mercy Ships, hvor hun med sin ekspertise og dedikation har bidraget til mirakler på havet. I år gik turen til Madagaskar, et land med store udfordringer inden for sundhedsvæsenet. 

Engang skød skibet gennem Storebælts bølger som færgen “Dronning Ingrid” og fragtede danskere mellem landsdele. I dag er selvsamme skib det flydende hospital Africa Mercy med en last fuld af frivillige ildsjæle, der bringer håb og helbredelse. 

Tidligere på året var danske Karen Chan ombord på Africa Mercy, det ene af Mercy Ships’ to hospitalsskibe, som befandt sig i Madagaskar – et land, hvor 75% af befolkningen ifølge Verdensbanken lever under fattigdomsgrænsen og langt størstedelen har utilstrækkelig adgang til livsvigtig kirurgi og lægehjælp. 

Karen har været udsendt med Mercy Ships hele to gange, og som frivillig farmaceut har hun bidraget til at forvandle livet for mennesker, der ofte i årevis har ledt forgæves efter den rette lægehjælp.

Troede, at han skulle dø 

Et eksempel herpå er en 24-årig mand, som kom til Mercy Ships i løbet af Karens første udsendelse i Cameroun: 

 “Han havde en så svær grad af hemangioma (kompliceret ansigstumor), at de læger, der tidligere havde tilset ham, havde opgivet at hjælpe ham. Tumoren var på størrelse med en håndbold. Efter at været blevet afvist af lægerne så mange gange, fortalte patienten, at han havde mistet ethvert håb om at blive helbredt, og at hans familie og venner var forberedt på, at han skulle dø.” 

Heldigvis hørte han om Mercy Ships, som også går under navnet “Miraklet” for de mennesker, der får hjælp, siger Karen. 

“Det kom ham for øre, at et hospitalsskib, som kunne behandle hans sygdom helt gratis, ville ankomme til hans land for at yde gratis lægehjælp. Hvad var lige oddsene for det?! Jeg talte med ham efter operationen og kunne se fornyet håb i hans øjne. Han kunne ikke lade være med at smile. Operationen havde forandret og reddet hans liv.”  

Karen fortæller, at hospitalet i det hele taget er fyldt med liv og glæde, og at sang, musik og bøn er en del af dagligdagen. Når patienterne bliver raske, fejres det med dans på hospitalsgangen. Især de patienter, som har fået behandling for fødselsskader (fistula-patienter) stråler i deres farverige kjoler efter operationerne, og optog på hospitalsgangen er et almindeligt syn. 

Karen Chan, pharmacy

Missionen som hjerteblod 

Det er tydeligt, at Karen har et hav af historier at dele fra sine ophold, og da hun bliver spurgt til, om der er yderligere oplevelser, hun vil fremhæve, svarer hun:  

“Jeg husker levende, hvordan der en dag var en patient, der gennemgik en meget kompliceret operation. Om aftenen, da de fleste af os havde fri og der var EM i fodbold, var vi mange, der samledes for at se kampen. Operationen var stadig i gang og trak ud. Pludselig havde patienten brug for at få tilført mere blod, hvilket er en knap ressource på skibet. De frivillige ombord fungerer derfor som en slags gående blodbank, og en af de frivillige, der havde samme blodtype, gik med det samme ned til hospitalet for at donere sit blod, selvom hun så måtte gå glip af kampen, som hun havde glædet sig sådan til at se, da det var hendes land, der skulle spille.” 

“Det gør et dybt indtryk på mig,” fortsætter Karen, “at alle her er så hjælpsomme og bidrager med de ressourcer, vi nu engang har for at få alt til at fungere.”  

Ifølge Karen er der på skibet en enestående stemning, hvor man virkelig kommer hinanden ved. For hende er det netop dette fællesskab, der driver værket og giver hende lyst til at rejse ud igen og igen. Selvfølgelig spiller det også en stor rolle at se livsforvandlingen med egne øjne. “Det er meget tilfredsstillende at se, at den hjælp, man yder, gør så stor en forskel. Jeg så jo patienterne både før og efter deres operationer og fulgte nogle af dem i ugevis efter,” siger hun. 

“Det er en oplevelse som ingen anden, men man skal også være åben og nysgerrig, for tingene foregår på en meget anderledes måde, end man formentlig er vant til hjemme i Danmark. Jeg har lært meget om samarbejde med forskellige kulturer og baggrunde og en masse om mit fag på en anden måde, end jeg ville have haft mulighed for derhjemme. Man kommer meget tæt på patienten og de kirurger og sygeplejersker, man samarbejder med.” 

“Jeg har i det hele taget været enormt positivt overrasket over, hvor tæt et forhold medarbejderne har til patienterne,” siger Karen. 

Karen Chan, pharmacy

At give tilbage 

Som farmaceut på hospitalets apotek er det Karens ansvar at sikre, at der dagligt er den nødvendige medicin til rådighed for både operationer og efterbehandling af patienter på de forskellige afdelinger. Hun deltager i stuegang med kirurger og sygeplejersker for at holde sig opdateret på patienternes behandlingsforløb og sikrer, at hver enkelt patient får den optimale medicinske behandling.  

Arbejdet som frivillig er givende, men det kan også være krævende, understreger Karen. Når hun har vagtkald, er hun til rådighed døgnet rundt, så hospitalet altid har adgang til svar på lægemiddelrelaterede spørgsmål og adgang til nødvendig medicin: 

“Jeg har prøvet at blive vækket midt om natten, mens jeg sov, så en patient kunne få fremstillet en særlig medicin. Men den slags arbejde er jo mit hele formål med at være her, og når man oplever, hvor godt patienterne får det efterfølgende, og at vores arbejde gør en forskel, er det enormt meningsfuldt.”  

“Jeg føler mig utrolig heldig over at have taget en uddannelse i Danmark, der også kan være til gavn ude i verden. En af de måder, jeg kan give lidt tilbage på, er at bruge mine kompetencer til at hjælpe andre,” påpeger hun.  

“Som en af kirurgerne på skibet, der har været der i 40 år, plejer at sige: “Vi kan ikke ændre hele verden, men vi kan ændre hele verden for den enkelte patient.” Ud fra denne filosofi valgte jeg først at arbejde tre måneder for Mercy Ships i Cameroun i 2017 og siden yderligere tre måneder i Madagaskar i 2024 – og jeg kan bestemt anbefale andre at rejse ud på så meningsfuldt et eventyr,” afslutter Karen. 

Karen Chan, pharmacy

Læs flere frivillighistorier