Søg
Close this search box.
PortrætserieFrivillighistorier

Frivillig sygeplejerske på Global Mercy: "Jeg fik så meget igen"

Portrætserie:
Súsanna Olsen på Global Mercy

For første gang nogensinde er Global Mercy og Africa Mercy i aktion på samme tid – og i 2024 forventer vi at have rekordmange danskere med ombord. Mød nogle af dem i denne portrætserie, hvor de fortæller, hvorfor de rejste ud, hvad de har oplevet og hvorfor du – eller måske nogen du kender – bør overveje at tage med! 

I dette afsnit af serien kan du møde færøsk-danske Súsanna Olsen, der rejste ud som frivillig med Mercy Ships på Global Mercy i Sierra Leone for at bidrage med sine kompetencer som sygeplejerske – og som endte med at få langt mere tilbage.

 

Hvordan hørte du om Mercy Ships første gang?
Min far var om bord på Anastasis på bibelskole i 1980’erne før min fødsel. Senere, i 2002, var han om bord igen og udførte arbejde der, da jeg var en lille pige. Jeg har derfor altid kendt til skibet, hørt historier og set billeder fra det. Jeg har altid drømt om at blive sygeplejerske eller læge og bruge min uddannelse både hjemme og i udlandet, hvor der er brug for ekstra hjælp. En stor drøm for mig var at komme om bord på et af Mercy Ships’ skibe! I dag er jeg sygeplejerske og om bord på Global Mercy.

Hvorfor ville du gerne sendes ud?
Jeg brænder for at hjælpe dem, der har brug for en ekstra hånd. Jeg ønsker at gøre en forskel for dem, der virkelig har behov for det. Sygepleje er meningsfuldt arbejde, og jeg elsker det, uanset hvor i verden jeg er. Jeg har altid ønsket at arbejde et sted, hvor nøden er stor, og derfor har jeg altid drømt om at blive sendt ud og bruge min uddannelse både lokalt og internationalt.

Hvordan er det at arbejde på skibet som sygeplejerske?
Som sygeplejerske er det fantastisk at arbejde på skibet. Vi har ikke elektroniske patientjournaler, men ud over dét har vi alt, hvad vi har brug for på en sengeafdeling.

En stor forskel fra hjemme i Danmark er også, at der ikke er stille og roligt med “dokumentationsfred”. Nogle patienter, herunder børn, kommer ind på kontoret, når de har brug for os, og det vænner man sig til. Vi er der ikke kun for fysisk heling, men også for at vise kærlighed ved at se dem i øjnene, lege med dem, danse med dem og tale med dem. Det er så meningsfuldt at give dem den oplevelse – at se dem for dem, de er, og ikke for deres udseende. Man kan mærke, at de virkelig er taknemmelige for at blive set som mennesker. De har brug for at blive set, hørt og elsket, som ethvert menneske fortjener.

Hvad har du fået ud af dit ophold ombord? Hvad har samarbejdet med Mercy Ships givet dig?
Jeg har fået så mange livsbekræftende historier med mig i bagagen. Jeg vil afsted igen. Lønnen er meget mere end penge! Det er så meningsfuldt arbejde, som Mercy Ships udfører, og jeg er taknemmelig for at være en del af det!

Er der en eller flere af de historier, du vil fremhæve?
Det at være om bord på sengeafdelingen, hvor jeg arbejder, er fantastisk! Kulturen er meget anderledes end derhjemme. Patienterne danser, synger og spiller spil hver dag! Der er en livlighed, og man mærker den varme kultur, selvom alle er meget tæt på hinanden. Det er ikke sådan “dette er min seng og mit territorium, hold dig væk”.

En historie, som jeg helt sikkert vil huske, handler om en 26-årig dreng, der havde skadet sin næse i en slåskamp for nogle år siden. Da han kom til os, var næsen nærmest halveret. Nogle dage efter operationen spurgte han mig, hvornår han kunne få sin forbinding af. Jeg sagde, at det kunne han efter fem dage. Han sagde så, at det var okay; han ville være tålmodig, for hans venner havde mobbet ham i lang tid, men nu ville han snart blive pæn igen. Den dag, han fik forbindingen af, og hans næse var helet, kunne han ikke lade være med at kigge på sig selv i spejlet hele tiden! Det var fantastisk at opleve!

En anden patient havde kun et hul i stedet for en næse og havde gemt sig hele sit liv. Men nu, hvor han havde fået en næse gennem en operation, sagde han: “Men se på mig nu!” og gik rundt på afdelingen glad og fuld af mod. Han gemte sig ikke længere!

En af dagsarbejderne (red. de nationale besætningsmedlemmer, der arbejder på skibet om dagen og tager hjem igen om aftenen), der arbejder sammen med os om bord på skibet, fortalte mig, at for ti måneder siden var han med for første gang og deltog i en samtale med en patient. Han rystede, for han havde aldrig set noget lignende før. Patienten havde en stor tumor. Han fortalte mig, at han ikke vidste, at sådanne mennesker eksisterede. De havde gemt sig hele deres liv, så de, der ser normale ud, vidste ikke, at de eksisterede blandt dem. Den historie rørte mig dybt! Jeg ser patienterne, når de udskrives efter deres operation og behandling, og de er SÅ glade og stolte og gemmer sig ikke længere. Det er fantastisk at opleve!

Kan du anbefale andre at rejse ud med Mercy Ships som frivillig? 
Ja! Generelt er det sundt at komme væk fra det velkendte miljø og opleve en varm kultur med stor fattigdom. Det er berigende! Desuden synes jeg, at vi, der er velsignede med uddannelse og løn, godt kan give lidt til vores brødre og søstre i lande, hvor der er behov for håb og heling.

Har du et godt råd til andre, der gerne vil afsted?
Ansøgningsprocessen tager tid, så begynd med det samme. Og du forpligter dig ikke til noget, før både hjemmefronten, skibet og du selv er enige om arbejdssted og dato. Så du kan altid starte ansøgningsprocessen og senere beslutte dig om, hvorvidt du stadig ønsker at deltage.

Og når du først er afsted, så vær åben og klar til at få så meget ud af oplevelsen, som ikke kan måles i penge!

 

Susanna Olsen
© Mercy Ships

Læs mere om at rejse ud som frivillig med Mercy Ships.

Hvad bidrager man til, når man støtter Mercy Ships?
Uanset ens rolle er man med til at forvandle livet til det bedre for mennesker, der ellers står uden adgang til den lægehjælp, de har brug for. Arbejdet er så vigtigt! Patienterne betaler ikke en krone for den professionelle hjælp, som Mercy Ships giver. Det ændrer deres liv! Som nævnt tidligere gemmer mange af dem sig hele deres liv, men en operation og behandling kan give dem et nyt liv, hvor de kan være sammen med deres familie og venner. Det er fantastisk at kunne hjælpe andre.

Noget af det, der gør Mercy Ships model unik er, at mennesker fra alle nationer arbejder sammen på dette skib, som danner sit eget samfund for at give håb og heling, hvor der er mest brug for det. Med alle de forskellige arbejdsområder ombord – hospital, maskineri, køkken, bank, frisør, HR, kommunikation, café, rengøring, receptionist – er det muligt at bringe denne hjælp til dem, der ellers ikke ville have mulighed for det!

Alt i alt har jeg fået utrolig meget ud af at være afsted! Både mentalt, fysisk og åndeligt. Jeg rejste afsted for at bidrage med mine færdigheder, men fik så meget mere igen.

 

Læs flere frivillighistorier

Gør en forskel i Afrika