Søg
Close this search box.
PortrætserieFrivillighistorier

Garvet maskinchef redder liv med Mercy Ships for 13. gang

Portrætserie
Viggo Bostrup på Global Mercy

For første gang nogensinde er Global Mercy og Africa Mercy i aktion på samme tid – og i 2024 forventer vi at have rekordmange danskere med ombord. Mød nogle af dem i denne portrætserie, hvor de fortæller, hvorfor de rejste ud, hvad de har oplevet og hvorfor du – eller måske nogen du kender – bør overveje at tage med! 

Seriens anden fortæller er 74-årige maskinchef Viggo Bostrup fra Rødovre. For 13. gang yder Viggo en frivillig indsats med Mercy Ships. I dag er han i Sierra Leone på Mercy Ships’ nyeste skib, Global Mercy – det største civile hospitalsskib i verden. Kom med ombord, når Viggo deler ud af sine oplevelser med Mercy Ships!

“Dét, der driver værket for mig, er, at vi alle sammen er med til at gøre en forskel her på skibet. Jeg ser folk komme ombord med store tumorer i ansigtet og alle mulige mærkelige skavanker, hvor benene sidder modsat, de er blinde eller har store forbrændinger og alt muligt. Når de så går i land igen, er det tydeligt at se, hvor glade de er. De har fået et helt nyt liv og muligheden for at overleve i et af verdens fattigste lande. Det er en stor indsats, der bliver ydet her.”
– Viggo Bostrup, maskinchef, om sit arbejde med Mercy Ships.

Hvordan hørte du om Mercy Ships første gang og hvorfor ville du ud som frivillig?
Jeg hørte første gang om Mercy Ships fra internettet. Jeg havde netop læst en bog om Jutlandia – vores danske hospitalsskib under Koreakrigen 1951-1953 – og tænkte, at der måtte findes noget tilsvarende i dag. Ikke ret lang tid efter fandt jeg Mercy Ships på Google. Jeg kom hurtigt i kontakt med Mercy Ships’ kontor i Danmark – og så gik det ellers bare derudaf. Jeg vidste, at jeg gerne ville afsted, fordi jeg var drevet af at komme ud i verden og gøre en forskel. Ofte giver man penge hjemmefra, og det kan gøre en stor forskel, men jeg ville gerne ud og give noget af mig selv og med egne øjne se, hvor konkret en forskel, man kan være med til at gøre. Jeg tror, det er netop denne helt konkrete forskel, der har gjort, at jeg har rejst ud så mange gange med Mercy Ships – og så dét at være og arbejde sammen med mennesker fra hele verden.

Hvad er din største oplevelse med Mercy Ships?
En af mine største oplevelser med Mercy Ships var, da jeg var i Madagaskar, og der en aften kom to mænd hen til skibet. Den ene mand havde en sæk over hovedet, og de to mænd spurgte, om de kunne se en læge. Under sækken gemte sig en otte kilo stor tumor. For mig var det en stor oplevelse at se manden med tumoren både før og efter operationen. Efter tre måneder på skibet kunne han komme hjem igen til sin familie. Hans familie troede, at han var død. De må have fået en kæmpe overraskelse og lettelse, da han kom hjem igen i live – og endda befriet fra den enorme tumor.

Sambany før og efter operationen af en tumor
Sambany før og efter operationen af en tumor


Hvordan er det at arbejde på skibet og hvordan ser hverdagen ud?
Det er meget forskelligt, hvordan hverdagen ser ud alt efter, hvilken stilling man har på skibet. I mit tilfælde som maskinchef er det et fuldtidsjob. Jeg er altid på arbejde. Men ellers er der mange muligheder for at få en oplevelse i det land, vi er til stede i. Det meste personale har en del fritid, som kan bruges i landene, og der er også mange aktiviteter at lave ombord, for eksempel er der mange grupper, der mødes og laver ting sammen såsom at bage, sy tøj, synge eller se film.

Nu har du jo både været frivillig på både Africa Mercy og Global Mercy. Er der stor forskel på at være på henholdsvis det ene og det andet skib?
Ja, Global Mercy er et meget større skib end Africa Mercy (den tidligere Storebæltsfærge), og det gør jo, at man på Africa Mercy er endnu tættere på hinanden. Jeg har også et meget personligt forhold til Africa Mercy, fordi jeg har været udsendt så mange gange som frivillig på netop det skib. Men der er en god følelse af sammenhold og et stærkt fællesskab på begge skibe. Hvis man kommer som ny og ikke har en tilknytning til et af skibene, er oplevelserne på de to skibe nok meget lig hinanden.

Læs mere om at rejse ud som frivillig med Mercy Ships.

Kan du anbefale andre at rejse ud som frivillig med Mercy Ships? 
Ja, bestemt. Ved at tage afsted gør du som person en stor forskel for andre, mindre privilegerede mennesker i nogle af verdens fattigste områder. Det er mennesker, der som manden med tumoren måske har gået i årevis med lidelser, der i princippet kan behandles. En operation kan gøre en verden til forskel ikke bare for det enkelte menneske, men også for denne persons familie og venner. Der er et kæmpe behov for at flere kan få lægehjælp, og Mercy Ships kan langt fra hjælpe alle, men dem vi hjælper får helt tydeligt et bedre liv. Det er enormt meningsfuldt at være en del af den rejse. I det hele taget synes jeg, man skal støtte Mercy Ships, fordi organisationen virkelig forbedrer liv. 

Har du et godt råd til nye frivillige?
Jeg kan anbefale, at man kommer med et åbent sind og får en masse kontakter ombord, og få en oplevelse i det land, du besøger.

Viggo Bostrup:
Viggo er 74 år og bor i Rødovre.
– I midten af april 2024 pakkede Viggo kufferten og tog for 13. gang afsted til et af Mercy Ships’ 
skibe, denne gang på Global Mercy, som ligger i Freetown, Sierra Leone. Viggo er denne gang afsted i to måneder som maskinchef (Chief Engineer).

 

 

Læs flere frivillighistorier

Gør en forskel i Afrika