Søg
Close this search box.
Læsetid: 3 min.

Senegal

Vi har besøgt landet flere gange, og det
er her, at Global Mercy, det nyeste
skud på stammen, i første halvdel af
2023 er på sin første fulde feltmission
nogensinde. Også danske frivillige udfører livsforvandlende arbejde ombord.

Hovedstad

Dakar

Areal

147,181 km²

Fattigdom

38% af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen på $2 per dag

FN's udviklingsindex

170 ud af 191 

*Source

Befolkningstal

14,700,000

Læger per million indbyggere

70

Sprog

Omkring 39 distrikt sprog inklusiv Wolof, Pulaar og Serer.

*Source

Global Mercy er ankommet til Dakar for at give hjælp til patienter for første gang nogensinde

Valentinsdag – den 14. februar 2023 – ankom det splinternye og topavancerede hospitalsskib Global Mercy til Dakar i Senegal, hvor hun skulle hjælpe hele to nationer fra én og samme havn. Frivillige fra Danmark sluttede sig også til det livsforvandlende arbejde ombord.

Senegal er en af de mest stabile lande i Vestafrika politisk og økonomisk. Men landet ligger stadig “kun” som nr. 170 ud af 191 på FN’s udviklingsindex. Nogle af de største udfordringer for befolkningen i Senegal er malaria, udbredt fattigdom og høj børnedødelighed. Derfor er det særlig vigtigt at udvikle medicinsk kapacitet for at kunne behandle syge patienter, da der pt. er akut mangel på medicinsk personale. 

Globalt har fem milliarder børn og voksne ikke adgang til rettidig lægehjælp. Heraf bor hele 93 % i Afrika syd for Sahara. Det store antal er ifølge generalsekretær i Mercy Ships Danmark, Vibeke Hauge Førrisdahl, rystende og konsekvenserne for de mange mennesker er enorme.

“Helt konkret risikerer eksempelvis børn med læbe-ganespalter et liv i udstødelse fra deres lokalsamfund, og tilstanden kan gøre det svært – om ikke umuligt – at tage tilstrækkeligt med livsnødvendig næring til sig,” fortæller Vibeke Hauge Førrisdahl.

Det er derfor ikke hvilken som helst begivenhed, at Mercy Ships’ topmoderne og nybyggede hospitalsskib, Global Mercy, på Valentinsdag den 14. februar kastede anker i Dakar, Senegal. Mens skibet var i Senegal i 2022 for at tilbyde træning til flere end 260 lokale  sundhedsprofessionelle, er det i 2023 første gang, at specialiserede operationer vil udføres ombord. Med andre ord vil skibet kunne give sine første patienter nogensinde livsforvandlende behandlinger – og for første gang i Mercy Ships’ historie vil et af organisationens skibe desuden hjælpe hele to nationer fra én havn.

Én havn, to nationer

“Det er fantastisk, at Global Mercy på Senegals præsident
Macky Salls initiativ kan hjælpe mennesker fra både Senegal og Gambia fra havnen i Dakar. Det er en vidunderlig start for vores nye skib, som meget passende er ankommet til Dakar som en kærlighedserklæring på Valentinsdag,” udtaler Vibeke Hauge Førrisdahl og fortsætter: “Fra skibet vil folk gratis få operationer, som vil give dem helt nye chancer i livet, og vi vil sideløbende uddanne sundhedspersonale, så vi sammen med vores kollegaer i Senegal og Gambia kan bidrage til en bæredygtig udvikling af lokale sundhedssystemer.”

Global Mercy, der er verdens største civile hospitalsskib,
er specielt designet til både at være hospital og uddannelsescenter – med seks operationsstuer og avancerede uddannelsesfaciliteter, for eksempel et 
simuleringslaboratorium med virtual reality, træningsdukker og andre moderne træningsværktøjer.

Senegal har haft besøg af Mercy Ships i 1996 og igen i årene 2019-2023 (hvor besøget grundet Covid-19-pandemien blev afbrudt i 20 måneder). Global Mercy sejler videre i sommeren 2023 til næste land, Sierra Leone, med livsforvandlende hjælp.

Du kan gøre en forskel i Afrika

Mark a difference in Africa together