Søg
Close this search box.
Læsetid: 3 min.

Nu kan Francia igen spille bold med sine venner

5-årige Francia ankom til Africa Mercy med forbrændninger, der smeltede venstre arm fast til kroppen. Nu har en gratis operation adskilt arm og krop, så hun har fået sin førlighed tilbage.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. For tre år siden fik lille Francia en voldsom forbrænding, der gav brandsår over det meste af hendes venstre side. Og fordi der hverken var hospital eller klinik i miles omkreds fra hendes afsidesliggende landsby groede arm og bryst med tiden sammen, så de nu tre år senere var gået i et med hinanden.

Når man ikke umiddelbart kan se det på den 5-årige pige, når hun spiller bold på dæk 7 på det store hospitalsskib Africa Mercy ud for Madagaskar, er det fordi hun blev opereret af skibets dygtige plastikkirurger. De fik skilt arm og krop fra hinanden og udfyldt den manglende hud ved at transplantere hud fra pigens lår.

Vi var med, da Francia fik plejet sine åbne sår fra operationen. Det gjorde ondt, og hun græd, men fattede mod og var snart ude at lege med de andre børn igen.

Væltede gryde med kogende vand

Francia og hendes far er kommet langvejs fra, for at tre års lidelsen omsider kunne få en ende. To dage måtte de gå gennem vildmarken for at komme frem til havnebyen Toamasina, hvor det ene af Mercy Ships’ to hospitalsskibe har lagt til.

Hendes far fortæller, at Francia kun var to år gammel, da hun kravlede efter naboens kattekilling og væltede en gryde med kogende vand ned over sig. Som det er kutyme i Madagaskars landområder, bliver mad og te lavet over åben ild eller på en glohed ovn. Derfor får hospitalsskibet Africa Mercy tit patienter med forbrændinger ind på skibet.

Francias forældre havde hende med til en traditionel healer, som lagde nogle bestemte blade over brandsårene, efter at have spyttet på bladene.

– Det hjalp ikke, fortæller faderen, så vi måtte bare vente på, at en bedre mulighed dukkede op.

Patient Francia
Lille Francia's brandsår bliver tilset af en sygeplejerske.

Brandsår trækker legemsdele sammen

Det gjorde der, da Africa Mercy i begyndelsen af 2024 lagde til i Toamasina og sendte sygeplejersker ud i 12 områder af Madagaskar for at undersøge børn, vokse og ældre for om muligt at kunne operere for brandskader, misdannelser, tumorer, læbeganespalte og andre lidelser, der kræver specialiseret kirurgi.

– Mange laver mad over åben ild i deres hjem, børnene leger, de støder til gryderne, som vælter ned over dem med kogende varm væske. Eller deres hus brænder og ilden tager fat i deres tøj. Og så har de ingen steder at tage hen og blive behandlet, fortæller den sydafrikanske kirurg, Tertius Venter, som vi møder på skibet.

Han forklarer:

– Deres brandsår tager to, tre, fire måneder, nogle gange et år eller to, før det er helet. Og den eneste måde, kroppen kan helbrede det på, er ved at trække væv sammen fra siderne. Og så ender de med ubevægelige led, som vi skiller ad og giver deres funktion.

Tænk at blive opereret helt gratis!

Det var lige præcis det, der skete for lille Francia. I tre år – fra hun var 2 til hun blev 5 år – trak huden sig sammen, så arm og brystkasse efterhånden gik ud i ét. Og som bekendt giver en skæv kropsholdning også spændinger og smerter i ryg og nakke.

Men nu er hun ikke længere hæmmet i bevægeapparatet efter den vellykkede operation på Africa Mercy. Tværtimod er armen nu fri fra kroppen, og med den rette forbinding kan hun igen spille bold med de andre børn.

– Jeg vil gerne takke Mercy Ships for, at jeg endelig nu har fået hjælp til min datter, siger Francias far. – Jeg har brugt over 8.000 kroner på behandling, uden at det har hjulpet. Men tænk, at Francia nu er blevet opereret helt gratis her på Africa Mercy. Det er helt overvældende!

Patient Francia
Francia får genoptrænet sin førlighed hos fysioterapeuten på skibet.
Picture of Artikel af Svend Løbner

Artikel af Svend Løbner

Svend Løbner, freelancejournalist med over 20 års erfaring i at skrive for trosbaserede organisationer. Han har studeret analytisk journalistik og religion og udvikling på danske universiteter og rejser ofte for at rapportere fra udviklingslande. I 2024 har han med glæde rapporteret fra Africa Mercy i Madagaskar og udgivet forskellige artikler i danske medier.

SHARE

Om Mercy Ships

Mercy Ships driver hospitalsskibe, der leverer gratis operationer og andre sundhedsydelser til mennesker med ringe adgang til sikker lægebehandling. Hvert år arbejder mere end 3.000 frivillige fagfolk fra over 60 lande frivilligt på verdens to største ikke-statslige hospitalsskibe, Africa Mercy og Global Mercy. Fagfolk som kirurger, tandlæger, sygeplejersker, sundhedstrænere, kokke og ingeniører dedikerer deres tid og færdigheder til at sikre adgang til sikker kirurgisk, obstetrisk og anæstesibehandling. Mercy Ships blev grundlagt i 1978 og har kontorer i 16 lande.

Læs også

Gør en forskel i Afrika