Søg
Close this search box.
Læsetid: 4 min.

For 30 år siden var Catherine og hendes baby ved at dø. Nu genforenes hun med sygeplejersken, der var med til at redde deres liv.


For 30 år siden stod Catherine, blot 18 år gammel, og hendes ufødte barn over for den visse død, da sygeplejerske Aly hørte hendes gråd og kom til undsætning. I dag er de to blevet genforenet, og de arbejder nu sammen som frivillige ombord på Mercy Ships’ nyeste hospitalsskib i Catherines hjemland, Sierra Leone.


I 1993 gennemgik Catherine Conteh en fire dage lang og smertefuld fødsel på en hospitalsseng i Sierra Leone. Både hun og hendes datter var tæt på at dø.  

Ved et tilfælde var den newzealandske sygeplejerske Aly Hogarth-Hall og den britiske anæstesilæge Dr. Keith Thomson på besøg på Princess Christian Maternity Hospital for at samarbejde med de lokale sygeplejersker og læger. Besøget var på fjerdedagen i Cathrines fødsel, og de to hørte den dengang 18-årige unge kvindes smerteråb. De arbejdede dengang begge som frivillige på et af Mercy Ships’ hospitalsskibe ud for kysten ved Freetown, Sierra Leone. Aly spurgte sundhedspersonalet om situationen og fik at vide, at Catherine og hendes baby ville dø: 

“Det blev kommunikeret på en meget direkte måde,” mindedes Aly. “Det chokerede mig virkelig, at udfaldet af fødslen uden indgriben ville være døden for både mor og barn. Jeg havde aldrig oplevet noget lignende. For blot 100 dollars eller noget i den stil ville man kunne redde deres liv med kejsersnit. Det var alt, det ville kræve. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle stille op, så jeg begyndte at bede.” 

Da Alys bøn sluttede, trådte Keith ind i rummet. Efter at have hørt Cathrines historie tilbød han at betale for operationen for en pris, der svarede til seks måneders løn i Sierra Leone. På trods af udmattelsen fra den fire dages lange fødsel var både Catherine og hendes baby, en datter ved navn Regina, sunde og raske efter det akutte kejsersnit. 

Catherine fik den hjælp, hun havde brug for, men i Sierra Leone dør 717 mødre årligt for hver 100.000 levendefødte, ifølge WHO i en rapport fra 2019. Dette er blandt de højeste fødselsrelaterede dødsrater i verden. 

Et livslangt bånd 

Efter kejsersnittet formede Aly og Catherine et stærkt bånd, og Aly besøgte Catherine på det lokale hospital, mens hun kom sig.

“Jeg kalder hende søster, og hun kalder mig søster,” fortalte Catherine. “Det kræver et åbent hjerte at møde nogen og straks elske dem betingelsesløs, gør det ikke?”  

Kort efter Catherines fødsel skiltes de to kvinder. Aly vendte tilbage til New Zealand, mens Catherine fik asyl i Australien sammen med sin familie på grund af den stigende konflikt i hendes hjemland, Sierra Leone, der senere førte til en brutal borgerkrig. De to kvinder mistede kontakten gennem årene, men Catherine havde altid Aly i sine tanker. Hendes datter voksede op med visheden om, at deres liv blev reddet af fremmedes barmhjertighed, og både Catherine og datteren Regina har valgt at blive sygeplejersker – præcis som Aly. 

Keith genforenede Aly og Catherine over telefonen, før han døde i april i år af kræft.

“Dét at høre Alys stemme igen, efter næsten tre årtier, var følelsesladet for mig. Jeg håbede sådan, at vi ville mødes igen fysisk og give hinanden et knus – og sammen takke Gud,” fortalte Cathrine. 

Genforeningen  

Tredive år senere, den 1. oktober, blev Catherine genforenet med Aly, da de begge skulle arbejde som frivillige side om side ombord på Mercy Ships’ nyeste hospitalsskib, Global Mercy, i Sierra Leone.

Det var første gang, de så hinanden, siden de begge forlod hospitalet i Freetown. For begge var genforeningen fuld af glæde og gamle minder. “Det var så utroligt at se Aly igen,” sagde Catherine. “Jeg var så rørt, da jeg så hende på havnen. Og så er det fantastisk at være tilbage her i min hjemby. Jeg er kommet hjem for at tjene ikke kun Mercy Ships, men også mit land,” fortalte hun og tilføjede, at det var hendes datter, Regina, der havde opfordret hende til at tage ud med Mercy Ships. Regina er nu selv 30-årig mor til en lille søn.

Også Aly var berørt over genforeningen: “At se Catherine igen var så surrealistisk. Jeg havde ikke nogensinde regnet med, at det ville ske, før vi kom i kontakt igen for cirka 18 måneder siden.”

Sammen mindedes de to “søstre” Dr. Keith Thomson, og tænkte på hvor meget det ville have betydet for ham at se dem sammen. “Det her er en hyldest til ham på mange måder, fordi hans drøm inden han gik bort var, at vi skulle være her sammen,” sagde Aly.

Da de forberedte sig på at bringe håb og helbredelse til andre sierraleonere ombord på Global Mercy, reflekterede Catherine over øjeblikkets betydning. Én handling havde reddet og ændret hendes liv – og nu håbede hun, at hendes og Alys fælles historie ville inspirere andre. 

“Nogen vil høre denne historie og blive inspireret til også at gøre en forskel,” sagde hun. “Dét er kraften i at hjælpe.” 

Ovenfor kan du se den rørende video af Catherine og Alys genforening.

Global Mercy tager fra Tenerife

Global Mercy er i Freetown i 10 måneder fra august i år 2023, og i løbet af denne periode forventer Mercy Ships at levere over 2.350 operationer til mennesker, der ellers ville stå uden adgang til hjælp samt træne og uddanne over 200 sundhedsprofessionelle.

Læs også

Gør en forskel i Afrika