Global Mercys første patient
Amadou blev den første, der fik en operation ombord på Global Mercy
Den lille dreng Amadou har modtaget en længe ventet operation ombord på Global Mercy i Dakar! “Amadou er en megasød og livlig dreng. Det var så dejligt at se ham blive mere og mere glad,” fortæller dansk-svenske sygeplejerske Frida Roos, der lige nu er ombord på skibet.
Verdens største specialbyggede civile hospitalsskib, Global Mercy, forventes at hjælpe 150.000 patienter i løbet af de næste fem årtier. Og den allerførste i rækken var Amadou, en fireårig dreng fra det sydlige Senegal. Begge Amadous ben var deforme; det ene bøjede indad, det andet udad, og han havde mange smerter.
“Da han begyndte at gå, lagde vi mærke til, at han havde problemer,” fortæller Amadous pårørende, Mariatou, om situationen inden operationen. Problemerne var især tydelige for Mariatou, når Amadou var sammen med sine jævnaldrende:
“De andre kunne gå ubesværet rundt, og de kunne spise uden at have noget at sidde på. Det var ikke tilfældet for Amadou.”
Da Amadous tilstand forårsagede ujævn vægtfordeling, var det smertefuldt for ham at sidde. En tidlig kirurgisk behandling kunne afhjælpe hans tilstand og forebygge, at hans udvikling blev alvorligt påvirket.
Et land uden ortopædkirurger
Det var den britiske ortopædkirurg Rachel Buckingham, der udførte Amadous operation ombord på skibet:
“Det vil ændre Amadous og hans families liv, at hans ben er blevet rettet op. Hvis vi ikke havde gjort noget, ville hans deformitet sandsynligvis være blevet værre. Nu vil de aldrig finde ud af, hvor slemt det kunne være gået, hvis vi ikke havde grebet ind,” siger hun og tilføjer:
“Senegal er et land med over 15 millioner indbyggere, men landet har ingen børneortopædkirurger, hvilket betyder, at patienterne er nødt til at rejse til et andet land for at få den slags operationer, og det er uoverkommeligt dyrt for de fleste. Så de fleste af de her patienter ville aldrig have mulighed for at blive opereret.”
De første skridt mod en lysere fremtid
Amadous operation er den første af over 800 operationer, der over de næste fire måneder vil blive udført gratis ombord på Global Mercy. Derudover vil 600 lokale sundhedsprofessionelle modtage træning ombord i løbet af felttjenesten, så den positive udvikling kan fortsætte, når Mercy Ships drager videre til næste destination.
For Amadou markerer operationen afslutningen på en 400 kilometer lang rejse fra hospital til hospital i Senegal – og begyndelsen på et nyt kapitel i hans liv.
Den dansk-svenske sygeplejerske Frida Roos, der lige nu er ombord på Global Mercy, har fulgt Amadous rejse mod bedring ombord på skibet:
“Amadou er (ligesom alle de andre) en megasød og livlig dreng! Det var så dejligt at se ham blive mere og mere glad og veltilpas under de dage, han var på afdelingen efter operationen. Det var en vild oplevelse at gøre skibet klar til operationer og behandlinger og så se det hele ‘in action’ for første gang!”
“Generelt er det virkelig livsbekræftende at opleve børnenes forventning og spænding, når de ankommer til skibet dagen før deres operation. De kommer måske med meget skæve ben, og efter operationen, når de kommer op at gå på lige ben for første gang, er det bevægende at se deres glæde og stolthed,” bemærker hun.
Også patienter fra Gambia får hjælp i Dakar
Selvom Mercy Ships har været i Senegal før, er denne feltmission noget særligt. For første gang kan mennesker fra to nationer nemlig få hjælp fra én og samme havn i Dakar. Op til 25 procent af patienterne kommer fra nabolandet Gambia.
“Det er så fantastisk, at mennesker fra Gambia også kan komme og få hjælp ombord, for vi har virkelig brug for det,” konstaterer det gambiske besætningsmedlem Jainaba Sowe, der som frivillig hospitalspræst på skibet støtter patienterne i både glade og svære stunder.
En af de første gambianske patienter ombord på Global Mercy er fireårige Saikou, der i sidste uge blev opereret for kalveknæ. Saikou var ikke født med tilstanden, men den havde udviklet sig efter fødslen:
“Han havde lige så meget energi som sine jævnaldrende, men han bar på en indre smerte. Han var meget bekymret,” fortæller han mor, Jainaba. “Næste år er han klar til at begynde i skole. Jeg er så taknemmelig for operationen,” siger hun.
Kalveknæ, hjulben og lignende tilstande skyldes ofte fejlernæring og kan have alvorlige og smertefulde konsekvenser.
Mariatou, som var sammen med Amadou under behandlingsforløbet, har særligt ét ønske for Amadou; at han bliver som de andre børn.
“Det glæder jeg mig virkelig til at se,” siger hun.
Sophie Drejet