Søg
Close this search box.
Læsetid: 3 min.

Læbeganespalte: Awa fik en livsforvandlende operation

“Hun dækkede altid sin mund med hånden”

En onkels sidste ønske blev opfyldt, da hans niece fik en transformerende operation ombord på Africa Mercy.

Da Awa blev født i en afsidesliggende landsby i det sydlige Senegal med en læbe-ganespalte, var hendes mor Rougui bekymret for hendes fremtid.

Awas onkel, Woury, tilbød sin søster og hendes familie, at de kunne bo hos ham i løbet af den svære tid. Onklen var opsat på at finde hjælp til sin niece og ledte utrætteligt efter en måde at helbrede hende på.

Som årene gik, begyndte Awa at mærke de hånlige blikke og kommentarer fra landsbyens beboere.

“Awa blev ikke direkte udstødt, men folk i vores landsby lo af hende, og hun skammede sig over at se anderledes ud og dækkede altid sin mund med hånden,” fortæller hendes mor.

Hendes onkel Woury blev mere og mere opsat på at finde hjælp til Awa.

Det sidste ønske

En dag hørte Woury, at Mercy Ships’ hospitalsskib ville lægge til kaj i havnen i Dakar, og han skyndte sig at hive fat i sin søster for at fortælle hende nyheden:

“Løb, løb, løb til Dakar! Lægerne ombord på det her skib kan redde Awa. Folk i landsbyen vil ikke kunne genkende hende efterfølgende!,” udbrød han.

Men kort tid efter kom corona, hvilket betød, at en masse operationer ikke kunne gennemføres som planlagt. Woury fastholdt dog kontakten med Mercy Ships. Han var fast besluttet på at sikre, at Awa skulle have sin operation og opgav aldrig håbet om, at Awa kunne blive helbredt.

Som følge af en uventet tragedie døde Woury, blot et par måneder før Mercy Ships vendte tilbage til Senegal i begyndelsen af 2022.

Men Rougui besluttede sig for at indfri sin brors sidste ønske. Og en dag foretog hun og Awa, der nu var blevet fem år, den lange rejse til Africa Mercy, hvor Wourys drøm endelig blev til virkelighed, da Awa modtog sin vellykkede operation.

“Vi tilbragte flere uger på Africa Mercy. Og den dag, Awa blev udskrevet fra skibet, tænkte jeg på mange ting. Jeg mindedes den sidste gang, Awa og jeg forlod et hospital. Dengang var Awa lige blevet født med en læbe-ganespalte. Nu er alt anderledes. Awa er helbredt, folk ombord tog sig godt af os, og vi kan nu tage hjem sammen. Det er en glædesdag!,” fortæller Rougui.

Author picture

Sophie Drejet

SHARE

Læs også

Gør en forskel i Afrika