Søg
Close this search box.
Læsetid: 2 min.

Senere i år sætter Global Mercy kurs mod Sierra Leone

Mercy Ships vender tilbage til Sierra Leone i sensommeren 2023

Med det splinternye hospitalsskib, Global Mercy, løfter Mercy Ships i sensommeren 2023 niveauet for lokal kirurgi og tilbyder gratis livsforvandlende operationer i Sierra Leone.

Mercy Ships har en mere end 20 år lang historie med den vestafrikanske nation Sierra Leone. Og efter endnu en gang at være blevet inviteret af Sierra Leones regering, kan Mercy Ships nu meddele, at organisationen vender tilbage til landet i sensommeren 2023 – denne gang med det splinternye hospitalsskib, Global Mercy

Nyt super-hospitalsskib løfter lokal kirurgi 

Mens Mercy Ships har besøgt Sierra Leone seks gange før, er besøget i landet det første for Global Mercy. Organisationen var til stede i flere år efter krigen i perioden 2001-2004, hvor der var et enormt behov for kirurgisk hjælp. Dengang besøgte Mercy Ships landet med organisationens første skib, Anastasis. Siden da har Mercy Ships – med den tidligere danske storebæltsfærge, Africa Mercy – sidst besøgt landet tilbage i 2011. Og denne gang, under den 10-måneder lange felttjeneste fra kajen i hovedstaden, Freetown, skal det specialbyggede hospitalsskib Global Mercy altså være med til at løfte niveauet for lokal kirurgi og tandpleje gennem avanceret medicinsk træning og operationer ombord.  

Alle Mercy Ships’ tjenester ydes gratis takket være donorer rundt om i verden og støtte fra volontører og frivillige, der deler ud af deres tid og talenter. 

”Hospitalsskibet vil fungere som en platform til træning af vores sundhedspersonale, og programmerne vil sikre, at Mercy Ships’ positive virkning vil fortsætte længe efter, at skibet har forladt Sierra Leones kyster. Partnerskabet understøtter vores vision om at sikre et funktionelt nationalt sundhedssystem, der leverer effektive sundhedsydelser af høj kvalitet, som er tilgængelige og retfærdige for alle,” sagde Sierra Leones præsident, Julius Maada Bio. 

0,2 speciallæger per 100.000 indbyggere 

Behovet for løsninger på sundhedsområdet i Sierra Leone er stort. På indekset over landes økonomiske og velfærdsmæssige niveau, Human Development Index (HDI), rangerer Sierra Leone som nummer 182 ud af i alt 189 lande. HDI, som er udviklet af FN’s udviklingsprogram, bruger Mercy Ships til at vurdere, hvor behovet for organisationens tjenester er størst. I 2015 blev det anslået, at der kun var 0,2 kirurger, anæstesiologer og fødselslæger per 100.000 indbyggere i Sierra Leone. 

Det betyder, at selvom der er et presserende behov for kirurgisk behandling over hele landet, er der et endnu større behov for at uddanne læger, der kan rykke på statistikkerne og skabe varige forbedringer på sundhedsområdet. 

På Global Mercy, der fra begyndelsen er bygget som flydende uddannelsescenter i verdensklasse og som operationsskib med hele seks operationsstuer, vil begge behov blive imødekommet. 

Netop vendt hjem fra skibet

Generalsekretær Vibeke Hauge Førrisdahl er netop (i november 2022) vendt hjem fra et besøg på skibet og udtaler:  

“Det har været en stor glæde for mig at være nede og møde vores dedikerede frivillige stab ombord på Global Mercy. Opførelsen af skibet har været længe undervejs, og der er stor forventning og begejstring over, at hun snart skal tilbage til Afrika efter det seneste besøg i juni. Mens jeg var ombord, var det tydeligt at se den iver, der bliver arbejdet med for at få de sidste ting på plads ombord på det nybyggede skib til endelig at være klar til at modtage patienter – hvilket er hele grunden til, at skibet blev bygget. Vi ser frem til at høre historier fra Afrika igen. Først fra Senegal, hvor skibet skal på en kort mission for senere at tage til Sierra Leone på sin første fulde mission i sensommeren 2023.”

Den 7. november 2022

SHARE

Læs også

Gør en forskel i Afrika