Mød Elisabeth:
Mød frivillige Elisabeth
Elisabeth har været frivillig sygeplejerske om bord på Africa Mercy ad flere omgange. Hun har både været frivillig i Guinea og en hel sæson i Congo.
Om at være frivillig om bord på et hospitalsskib fortæller Elisabeth blandt andet om det fantastiske i at møde patienterne og overvære deres forvandling.
“Det er selvfølgelig en enorm glæde at se den forskel, det gør i en patients liv, at de kommer af med den fysiske lidelse, de ankom med. At man ved, at de kan få nogle helt nye muligheder som at gå i skole, varetage et arbejde og stifte familie. Det er en kæmpe glæde at være en del af,” fortæller hun.
Udover den fysiske forandring påpeger Elisabeth, at helbredelsen også sker på indersiden. På hospitalsskibet mødes alle som et ligeværdigt menneske og bliver accepteret. Og på denne måde indser nogle af patienterne deres værdi. For Elisabeth eksisterer der en enorm taknemmelighed over at kunne møde patienterne på lige fod og være en del af denne forandring.
“Der er mange følelser forbundet med at møde patienter og høre deres historier. Nogle har oplevet at blive stigmatiseret på grund af deres lidelse, fordi det er forbundet med overtro, og de derfor bliver isoleret, gjort grin med eller ikke har samme muligheder som andre. Mange har oplevet en stor skam. Til trods for dette ser man dog et stort mod og håb hos mange – de har meget at give til andre, og det gør også enormt stort indtryk” .
For Elisabeth er noget af det, der har gjort allerstørst indtryk været patienter med obstetrisk fistel. En obstetrisk fistel er en fødselsskade og betyder, der går hul på fødselskanalen. Som følge deraf gøres moderen inkontinent. Det skyldes som oftest en vanskelig fødsel på grund af mangel til rettidig eller passende lægebehandling.
“At have med at gøre har gjort så stort indtryk, da man godt kan forestille sig, at deres situation har været svært at håndtere et sted, hvor der ikke er adgang til mad og vand. Så mange oplevede også at blive forladt af deres mænd, så de kunne hverken være mødre eller koner”.
På skibet mødte disse patienter andre i samme situation og oplevede et fællesskab, hvor de fik utrolig tætte relationer. På denne måde var de en del af hinandens forandring og muligheden for et nyt liv – måske endda som mødre.
“Patienterne har kun mulighed for den behandling, de modtager, fordi Mercy Ships er der. Den viden gør selvfølgelig, at man som sygeplejerske bliver ydmyg og taknemmelig over, at man faktisk får lov til at udføre det her arbejde. For det gør en kæmpe forskel, det man gør,” fortæller Elisabeth.