Søg
Close this search box.
PortrætserieFrivillighistorier

23-årige Jonatan tager endnu en tur med Mercy Ships!

Portrætserie
Jonatan Borg på Global Mercy

For første gang nogensinde er Global Mercy og Africa Mercy i aktion på samme tid – og i 2024 forventer vi at have rekordmange danskere med ombord. Mød nogle af dem i denne portrætserie, hvor de fortæller, hvorfor de rejste ud, hvad de har oplevet og hvorfor du – eller måske nogen du kender – bør overveje at tage med!  

Seriens første fortæller er 23-årige Jonatan Borg fra Herning, der nu for anden gang har meldt sig under fanerne som frivillig i Mercy Ships, og som lige nu er ombord på Global Mercy i Sierra Leone.


Hej, mit navn er Jonatan.  

I januar i år ankom jeg til Global Mercy i Freetown, Sierra Leone – et skib, som jeg i løbet af de næste mange måneder kan kalde mit hjem. Her bor, arbejder og lever jeg sammen med et hold af ildsjæle fra hele verden. Vi er alle drevet af samme sag: At forbedre livet for nogle af de allermest udsatte mennesker i verden: Børn og voksne, der lever med tumorer, læbe-ganespalter, klumpfødder, brandskader og andre tilstande, som kan gøre deltagelse i lokalsamfundet svært, for ikke at sige umuligt, og som i nogle tilfælde ligefrem kan være livstruende. Det er mit andet frivillige ophold hos Mercy Ships. 

 Hvorfor valgte du at rejse ud første gang? 

Min tvillingesøster, Juliana, var afsted før mig. På et tidspunkt, da min søster var hjemme hen over julen, “uddelegerede” vi for sjov opgaver fra Mercy Ships’ hospitalsskibe til hinanden, og da jeg fik min fiktive jobtitel vidste jeg bare, at jeg måtte afsted – og fire måneder senere havde jeg pakket kufferten og rejste afsted for at arbejde som frivillig på Africa Mercy (den tidligere storebæltsfærge, “Dronning Ingrid”) i Senegal sammen med min søster. Det er nu to år siden. Dengang såvel som nu arbejdede jeg som “Endpoint Administrator” – altså med IT-systemer, og noget af det bedste ved den funktion er, at jeg kommer rundt på hele skibet for at fikse IT-problemer. Jeg valgte at rejse ud for at få oplevelser og eventyr og for at hjælpe nogle af verdens fattigste til et bedre liv. Jeg har desuden fået venner fra hele verden, og nogle af dem jeg mødte på min første tur har ligefrem besøgt mig og min søster i Danmark efterfølgende. 

Læs også: Juliana på sit livs eventyr på Africa Mercy

Hvad har været den største oplevelse ombord? 

En dag, i løbet af min sidste tur på Africa Mercy, skulle jeg reparere en printer i et af teltene på kajen. Pludselig løb en lille pige over til mig, gav mig en kæmpe krammer og skulle til at vise mig sin dukke, da hendes mor kaldte hende til sig. Oplevelsen og den lille piges enorme tillidsfuldhed over for mig som fremmed gjorde et stærkt indtryk på mig. Jeg arbejder jo ikke direkte med patienterne, og selvom jeg kommer meget rundt på skibet, er det langt fra hver dag, at jeg er i direkte kontakt med nogle af de mennesker, der får hjælp ombord. Men de her små glimt og kontaktpunkter med patienterne er med til at minde mig om, hvor vigtigt, det arbejde, vi alle bidrager til, er – og hvor stor en glæde og livsforvandling, det skaber. 

 Læs om verdens største civile hospitalsskib her.

Hvad fik dig til at rejse ud igen med Mercy Ships?
Oplevelsen med den lille pige, der spontant gav mig et kram, var en medvirkende årsag til, at jeg brændende havde lyst til at tage afsted som frivillig igen. Og så selvfølgelig det fantastiske fællesskab ombord. Som nævnt har jeg fået venner fra hele verden fra både denne og min sidste tur. Det krævede selvfølgelig lidt tilvænning i begyndelsen at komme til et helt nyt land og at tale et nyt sprog fra morgen til aften, for det var lidt uden for min komfortzone. Men det overvandt jeg hurtigt, for det er bare så givende at være afsted. Jeg har fået en dybere forståelse for andre mennesker og kulturer. Jeg giver min tid og ekspertise, men jeg får så meget mere igen!  

Skal du med ombord på et af vores skibe? Læs mere her. 

Jonatan Borg:  
– Jonatan er 23 år gammel og født i Holstebro. Han er opvokset i Skibbild og har de sidste 15 år boet i Herning.
– Lige nu er han ombord på hospitalsskibet Global Mercy, hvor han skal være indtil den 12. juli i år. Jonatan har været ombord på Global Mercy siden januar 2024. 
– Som “Endpoint Administrator” arbejder Jonatan med IT-systemer ombord på skibet.
Det er anden gang, at Jonatan er rejst ud med Mercy Ships. Sidste gang, for to år siden, var han afsted med sin tvillingesøster, Juliana Borg. Dengang var de ombord på Africa Mercy.

Læs flere frivillighistorier

Gør en forskel i Afrika