Søg
Close this search box.
Læsetid: 2 min.

Ægteparret, der tog fra Aabenraa til Guinea

I midten af marts 2019 pakkede ægteparret Mette og Jørgen Nørrelykke Nissen kufferten og tog fra deres hjem i Aabenraa til Guinea. Her skulle de i 14 dage arbejde frivilligt på Africa Mercy – Mette som rengøringsmedhjælper og Jørgen som øjenlæge.

Jørgen Nørrelykke Nissen, der er uddannet øjenlæge, og som i 25 år har haft en øjenlægeklinik i Aabenraa, er en værdifuld ressource i et land som Guinea. Sundhedssystemet er dårligt udbygget i det fattige, vestafrikanske land, og blandt de omtrent 12 mio. indbyggere er mange mennesker dårligt seende. De har ikke råd til eller adgang til øjenbehandling hos Guineas få øjenlæger. Mens vi i Danmark har adgang til effektiv behandling af grå stær, mødte Jørgen mange patienter i Guinea, der var blinde på grund af netop denne øjenlidelse.

”Folk kan have haft grå stær i mange år, uden at det er blevet behandlet, og du ser også grå stær blandt yngre mennesker. Selv om det er svært at sige, hvad øjenlidelsen skyldes, kan en af årsagerne på de breddegrader være dårlig ernæring og mangel på vitaminer,” fortæller Jørgen.

Fingre på glasdøren

”Der var nok mere brug for Jørgen end mig,” siger Mette Nørrelykke Nissen, som arbejdede i hospitalsskibets rengøringsteam, men hun bliver afbrudt af sin mand: ”Nej, det er ikke rigtigt. Der er behov for alle frivillige. Alle er værdsatte, og det er rigtig godt at opleve. Man tænker måske, at rengøringsopgaven rangerer lavest i hierarkiet. Men der bliver hele tiden gjort opmærksom på, at rengøringen har stor betydning for skibet. Det er ét af de jobs, der berører alle om bord – patienter som frivillige – for god hygiejne og sundhed er vigtigt for alle.”

Det var fysisk hårdt arbejde at vaske trapper, skure gulve og rengøre toiletter, for der er høje standarder for hygiejnen på skibet. Men Mette og det øvrige rengøringsteam fik mange opmuntringer undervejs. ”En far kom hen til mig og sagde: ’Tak fordi I gør rent. Jeg ved godt, at når I har pudset alle glasdøre, går der kun et øjeblik, og så sætter mine børn fedtede fingre igen.’ Sådan er det jo med rengøring – det er forfra igen og igen,” siger Mette smilende.

Dansk ægtepar blandt 40 nationaliteter

På hospitalsskibet mødte ægteparret fra Aabenraa frivillige fra 40 forskellige nationer. Det gjorde indtryk på dem at være sammen med så mange engagerede mennesker fra hele verden og være fælles om en vigtig sag. Ingen i den frivillige besætning på Africa Mercy får løn. Alle tager afsted på egen regning og betaler selv rejse, ophold, kost, vaccination og forsikring. ”Vores løn er patienternes smil. Og netop fordi alle 450 frivillige selv dækker egne udgifter, kan Mercy Ships nå ud til så mange patienter med håb og helbredelse,” siger Jørgen.

Taknemmelighed

Hjemme igen i Aabenraa ser det danske ægtepar tilbage på to betydningsfulde uger på Africa Mercy i Guinea. ”Selv om vi har været i Afrika nogle gange, rammer fattigdommen os hårdt hver gang,” fortæller Mette. ”Derfor tager vi også taknemmelighed med hjem. Taknemmelighed over det liv, vi har, og de behandlingsmuligheder, vi har adgang til i Danmark. Vi lever i en verdensdel med gode vilkår. Det får man øjnene op for,” slutter Jørgen.

Læs flere frivillighistorier