Søg
Close this search box.
Læsetid: 4 min.

Nu ankommer den tidligere storebæltsfærge til Madagaskar med livsforvandlende operationer


Pressemeddelelse: Den 1. februar ankom det ombyggede hospitalsskib Africa Mercy, tidligere kendt som storebæltsfærgen Dronning Ingrid, til Toamasina, Madagaskars største havneby. Skibet, der er drevet af den velgørende organisation Mercy Ships, skal i løbet af 10 måneder udføre flere end 1.150 gratis operationer i Madagaskar, hvor adgangen til sundhedspleje og kirurgiske indgreb er yderst begrænset for den overvejende fattige befolkning. Danske Lukas Nielsen er med ombord.

Africa Mercy, der er en del af verdens største flåde af civile hospitalsskibe, ankom forleden til Toamasina, Madagaskar. Det er fjerde gang, at et af Mercy Ships’ skibe skal hjælpe befolkningen i Madagaskar, hvor 75% af befolkningen ifølge Verdensbanken lever under fattigdomsgrænsen og langt størstedelen har utilstrækkelig adgang til livsvigtig kirurgi og lægehjælp.

Skibet, der for nylig har gennemgået en intensiv renovering, er nu topmoderniseret og klar til igen at gøre en forskel for tusindvis af børn, unge og voksne, der skal modtage gratis og livsforvandlende operationer. Desuden arbejder Mercy Ships langsigtet med at opbygge og udvikle de lokale ressourcer og sundhedskapaciteten i de nationer, som de besøger. 

“I samarbejde med den madagaskarske regering forventer Mercy Ships at udføre over 1.150 gratis operationer i løbet af 10 måneder. Det er for eksempel børn med læbe-ganespalte, der kan få hjælp, så de kan spise, drikke, lege og leve på lige fod med deres jævnaldrende og dermed få helt nye chancer i livet. Vi har ligeledes etableret en femårig samarbejdsplan med regeringen og sundhedsledelsen, der har til formål at styrke landets kirurgiske kapacitet og opkvalificere lokalt sundhedspersonale,” udtaler Vibeke Hauge Førrisdahl, generalsekretær hos Mercy Ships Danmark og tilføjer, at de tidligere missioner i landet har resulteret i over 6.425 operationer, 52.395 tandbehandlinger og uddannelse af 2.019 sundhedsprofessionelle.

Uddanner lokalt sundhedspersonale med stor succes

Vibeke Hauge Førrisdahl påpeger effekten af de strategiske partnerskaber. Ved Mercy Ships’ seneste besøg i Madagaskar i 2014-2016 blev der lagt vægt på at assistere kvinder med alvorlige fødselsskader, som ofte førte til social isolation på grund af lidelser såsom urininkontinens. Denne gang, forklarer hun, er sådanne operationer dog ikke inkluderet i missionens planer:

“Vi har simpelthen gjort os selv overflødige hvad dette kirurgiske område angår, fordi vi sidste gang satte fokus på at opkvalificere teams til at føre arbejdet videre. I dag kan disse lokale teams selv udføre indgrebene – til gavn for en masse kvinder, der ikke længere behøver at leve en isoleret tilværelse på grund af skam. Det er fantastisk og et eksempel på et enormt vellykket partnerskab mellem Mercy Ships og Madagaskars regering og sundhedsministerium.”

Danske Lukas Nielsen er med ombord

Takket være frivillige besætningsmedlemmer fra hele verden kan Africa Mercy udføre sit arbejde. Blandt dem er danske 28-årige Lukas Nielsen, der har arbejdet som befaren skibsassistent siden december. Lukas, som p.t. er den eneste dansker ombord, understreger den unikke atmosfære og fællesskabets styrke blandt de forskellige nationaliteter på skibet. Han ser frem til at starte de livsændrende operationer og udtrykker sin stolthed over at være en del af Mercy Ships’ mission.

“Besætningen består af en masse nationaliteter, og ud over skibet selv er jeg den eneste dansker. Men vi er alle forenet af en fælles mission om at gøre en positiv forskel for mennesker, der har det skidt. Jeg tror, at denne bevidsthed skaber stærk empati og et tæt fællesskab. Mit hold på dækket er fantastisk. Selvom jeg er befaren skibsassistent, lærer jeg stadig nyt, og jeg tror, at det er det bedste dæk, jeg har været på i min korte søfartstid. Det er en utroligt givende oplevelse, og jeg er meget stolt over at bidrage til Mercy Ships’ livsforvandlende arbejde,” afslutter Lukas. 

Om Africa Mercy:

DSB valgte i 1978 at bygge 3 IC-togfærger til Storebælt, og en af dem var Dronning Ingrid. I dag fungerer den ikoniske tidligere storebæltsfærge som et flydende hospital, hvor godt 480 besætningsmedlemmer leverer op til 2.000 operationer og 8.000 tandlægebesøg om året. Herudover uddanner de sundhedsfaglige frivillige lokale læger og sygeplejersker og medvirker dermed til en effektiv forbedring af de lokalsamfund, Africa Mercy besøger. I 2023 var Africa Mercy til gennemgribende modernisering for at forlænge skibets levetid og sikre, at hun fortsat er i frontlinjen for global lægehjælp.

Peter Ingemann

Peter Ingemann besøger Africa Mercy på Madagaskar i programmet STØRST

Sidste gang Africa Mercy besøgte Madagaskar var journalist Peter Ingemann på besøg på det daværende største civile hospitalsskib i verden, som nu er blevet overgået i størrelse af Mercy Ships’ nye hospitalsskib, Global Mercy. Udsendelsen med Ingemann er fra 2016 og blev genudsendt den 26. januar i år. Det kan stadig ses på TV2 Play.

”Besøget på hospitalsskibet har været den største oplevelse for mig nogensinde – både personligt og professionelt! Jeg er virkelig imponeret over det meget høje faglige niveau på hospitalsskibet og ikke mindst den empati og medmenneskelighed, som alle de frivillige udviser,” fortæller Peter Ingemann. ”Min stemme knækker nemt, når jeg fortæller om Mercy Ships. Det er så imponerende, at det skib kan fungere alene på basis af økonomisk støtte fra private og folk, der ofrer deres tid og stiller deres faglige kunnen til rådighed i måneder eller år”, fortalte Peter Ingemann efter han kom hjem fra sit besøg.
Læs mere om Ingemanns besøg på skibet her.

Læs også

Gør en forskel i Afrika