Søg
Close this search box.
Læsetid: 3 min.

5 kirurger til en befolkning på 8 millioner: Sierra Leone byder Global Mercy velkommen til Freetown

Pressemeddelelse 29.08.23

Fem kirurger til otte millioner indbyggere. Sådan ser virkeligheden ud i det vestafrikanske land, Sierra Leone, hvor behovet for lægehjælp og uddannelse af lokalt sundhedspersonale er mere udtalt end langt de fleste andre steder på kloden. Tirsdag den 22. august 
lagde det splinternye hospitalsskib, Global Mercy, til i hovedstaden Freetown for at tilbyde gratis uddannelse og operationer til gavn for tusinder af mennesker med desperat behov for hjælp.
   

Tirsdag den 22. august lagde hospitalsskibet Global Mercy til ved Queen Elizabeth II-kajen i Sierra Leones hovedstad, Freetown. Global Mercy er Mercy Ships’ nyeste avancerede hospitalsskib, som er inviteret af Sierra Leones præsident, Julius Maada Bio, til at hjælpe landets befolkning.   

Det er sjette gang, at Mercy Ships besøger Sierra Leone, og frem til juni 2024 vil Mercy Ships i samarbejde med sundhedsministeriet tilbyde gratis specialiserede operationer til Sierra Leoneanere og målrettet træning af sundhedspersonale efter et program, som er nøje afstemt med landets nuværende strategiske sundhedsplan.  

Ifølge Dr. Mustapha S. Kabbe, Deputy Chief Medical Officer for Clinical Services, Ministry of Health and Sanitation i Sierra Leone, er der ”med kun fem uddannede kirurger til en befolkning på otte millioner i Sierra Leone massiv mangel på adgang til lægehjælp”.     

Præsident Julius Maada Bio bød Mercy Ships velkommen med ordene: “Regeringens samarbejde med Mercy Ships afspejler vores vision om et robust sundhedssystem i Sierra Leone. Det er et partnerskab, der styrker vores skridt mod en sundere nation og en lysere fremtid for alle.”     

Global Mercy tager fra Tenerife og er her på vej til Sierra Leone.
©2023 Mercy Ships - Fred Bølge

Et historisk samarbejde  

Mercy Ships’ partnerskab med Sierra Leone går helt tilbage til 1992, hvor hospitalsskibet Anastasis lagde til i landet for første gang. Siden da er Mercy Ships vendt tilbage i årene 2001 – 2004 efter borgerkrigen i landet og igen i 2011. Og i løbet af de kommende 10 måneder forventer Mercy Ships at udføre 2.350 sikre, gratis operationer ombord på Global Mercy. Alt ombord på skibet udføres af professionelle frivillige fra hele verden.  

Operationerne er kirurgiske og omfatter tumorfjernelse, korrektion af læbe- og ganespalte, fjernelse af grå og grøn stær, ortopædi og rekonstruktionsplastik. Forud for Global Mercys ankomst har lokale patientudvælgelses-teams otte steder i landet udvalgt og registreret de patienter, som skal modtage en operation.   

Under opholdet vil Mercy ships i samarbejde med nationale og internationale partnere sideløbende uddanne og træne flere end 200 lokale sundhedsfaglige inden for eksempelvis kirurgi, sygepleje og anæstesi, og effekten af Mercy Ships’ besøg vil derfor strække sig langt ud over den periode, hvor hospitalsskibet ligger ved kaj.  

Julius Maada Bio, Sierra Leones præsident, underskriver gæstebogen under ankomstceremonien for Global Mercy til Freetown onsdag den 23. august 2023. ©2023 Mercy Ships - Elizabeth Page Brumley
Julius Maada Bio, Sierra Leones præsident, underskriver gæstebogen under ankomstceremonien for Global Mercy til Freetown onsdag den 23. august 2023. ©2023 Mercy Ships - Elizabeth Page Brumley

OM SIERRA LEONE:   

Det vestafrikanske land Sierra Leone har en befolkning på flere end 8 millioner mennesker. Trods økonomiske fremskridt gennem de seneste år kæmper landet fortsat med betydelige sundhedsudfordringer, især inden for det kirurgiske område. Landet var særligt ramt af Ebola i perioden 2014-16 hvor en stor del af sundhedssektoren fik smitten. Adgang til sikre og rettidige kirurgiske indgreb er fortsat et kritisk problem, både som følge af mangel på kvalificeret sundhedspersonale og som følge af en utilstrækkelig infrastruktur på sundhedsområdet. Efterspørgslen efter kirurgiske indgreb overskrider betydeligt de tilgængelige ressourcer; landet har kun fem uddannede kirurger, hvilket efterlader de fleste indbyggere uden mulighed for at få hjælp til operationer, de har akut behov for.   

OM GLOBAL MERCY:  

Mercy Ships nyeste skib, Global Mercy, er verdens største civile hospitalsskib og udstyret med topmoderne faciliteter, der giver mulighed for at udføre komplekse operationer og give lægehjælp i verdens fattigste lande. Skibet er udstyret med seks operationsstuer, en intensivafdeling, laboratorium og røntgenfaciliteter og har kapacitet til at huse over 600 besætningsmedlemmer som består af frivillige fra hele verden, også fra Sierra Leone.   

Akrobater optræder under ankomstceremonien for Global Mercy til Freetown på kajen ved Queen Elizabeth II Quay for at byde regeringsværter og æresgæster velkommen onsdag den 23. august 2023. ©2023 Mercy Ships - Elizabeth Page Brumley
Akrobater optræder under ankomstceremonien for Global Mercy til Freetown på kajen ved Queen Elizabeth II Quay for at byde regeringsværter og æresgæster velkommen onsdag den 23. august 2023. ©2023 Mercy Ships - Elizabeth Page Brumley

Den 29. august 2023

SHARE

Læs også

Gør en forskel i Afrika